Zdraví

Vyvážená strava: několik pravidel pro každodenní život

1. Obezřetně ku vyvážené stravě

Než se rozhodnete, co budete jíst, měli byste zkontrolovat, jak budete jíst.

●     Pokud si uděláte čas na vaše jídlo a budete jíst pomalu a vědomě, můžete si jídlo více vychutnat.
●     Ujistěte se, že máte dostatek času ke žvýkání. Nejlepší je, když můžete t každý skus rozkousat 30krát až 40krát.
 

potraviny na salát
2. Vyvážená strava je pestrá strava

Zdravá výživa využívá celý rozsah jídla, protože žádná jediná potravina neobsahuje všechny potřebné živiny. Měla by být barevná a pestrá.

●     Zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, oleje, semena, hledejte vyvážený mix všech těchto skupin potravin.
●     Měli byste se také lišit co nejvíce v rámci skupin potravy – například tím, že jste si užijete širokou škálu různých druhů zeleniny.

3. Pětkrát denně: spousta ovoce a zeleniny

Dalším pravidlem je "pět za den". Říká se, že byste měli sníst tři porce zeleniny (400 gramů) a dvě porce ovoce (250 gramů) denně. Pokud jde o kvantitu, mělo by nejvíce přispívat k vyvážené stravě čerstvé ovoce a zelenina.
Ovoce a zelenina vám poskytují spoustu živin a minerálů, vlákniny, vitamínů a fytochemikálií. Měli byste se pokusit přidat nějaké ovoce nebo zeleninu ke každému jídlu, například nakrájením čerstvého jablka nebo banánu na müsli, jíst salát na večeři nebo těstoviny s čerstvými rajčaty a mrkví.
Ořechy, olejnatá semena a sušené ovoce jsou také součástí ovoce. Vzhledem k vyššímu obsahu kalorií je velikost porce přibližně 25 gramů. Mimochodem, smoothie nebo čerstvě vymačkané šťávy mohou někdy nahradit porci ovoce, ale ne příliš často, protože obvykle obsahují hodně skrytého cukru v podobě fruktózy.

ovocná mísa s ořechy
4. Minimalizujte cukr a sůl

Cukr je kalorická bomba a zvyšuje riziko zubního kazu. Zvýšené riziko diabetu je spojeno nepřímo se zvýšenou spotřebou cukru.

●     Problém není záměrně přidaný cukr k čaji nebo na jídlo, ale skrytý cukr v zpracovaných potravinách a nápojích.
●     Mezi lapače cukru patří například ovocný jogurt, ovocný nektar. A dokonce i do kečupu, dresinku a hotových jídel se přidává překvapivě dost cukru.
●     Proto je vhodné zkontrolovat seznam složek i tabulky výživných látek.

Příliš mnoho soli je pro tělo nebezpečné. Může zvýšit krevní tlak a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění.

●     Nemělo by se spotřebovat víc než šest gramů soli denně.
●     Opět často konzumujeme mnohem více soli ze zpracovaných potravin než si uvědomíme.
●     Snižte obsah soli v jídle krok za krokem. Na začátku může jídlo s méně soli trochu nudné. Ale časem se vaše chuťové pohárky upraví a znovu se stanou citlivějšími. Nakonec dokonce využijete bohatší zážitek z chuti.

5. Zdravé tuky s rostlinnými oleji

Na chvíli byly tuky obecně považovány za nebezpečné pro zdraví. Mezitím víme, že tuk není stejný a má odlišný výživový a fyziologický význam v závislosti na jeho typu a původu.

6. Celá zrna jsou součástí vyvážené stravy

Celé zrno také obsahuje více živin než alternativy z extrahované mouky. Poskytují cenné uhlohydráty s dlouhým řetězcem, stejně jako vitamíny a minerály a jsou tak důležitou složkou zdravé výživy.